Økologisk mat er i vinden som aldri før, og stadig flere nordmenn velger å gå til innkjøp av økologisk mat når handlerunden skal gjennomføres. Vi velger bort innsprøytede grønnsaker og råvarer til fordeler for naturlige produkter, og de seneste årene har man sett en enorm økning i salget av slike varer. Stadig flere dagligvareforretninger har blitt mer oppmerksomme på kundenes behov for dette, slik at utvalget nå er langt bedre enn for bare noen få år siden.
Men er du egentlig klar over hva økologisk mat er, og hva som skal til for at råvarene eller grønnsakene kan kalles for dette? Heldigvis er det ikke fritt frem for merking, ettersom den internasjonale organisasjonen for økologisk mat har gått sammen om å skape en standard som setter krav til hva som kan kategoriseres som det og hva som ikke kan det.
Dette er økologisk mat
Først i 2008 ble det fattet et vedtak om hva som skulle defineres som økologisk mat. Da gikk flere representanter fra de største landene sammen om å definere det en gang for alle, slik at det ikke er fritt frem for produsentene å merke sine produkter som økologiske. Dersom de ikke oppfyller de kravene som IFOAM har satt, så kan de glemme å selge sine varer i norske butikker.
Det viktigste prinsippet om økologisk mat, er selve dyrkeprosessen. Råvarene skal dyrkes med tanke på både folk og eventuelle dyrs helser, og dyrking skal foregå i sunne jordsmonn. Hele prosessen med dyrking av grønnsaker, eller produksjon av kjøtt, skal foregå i pakt med naturen og man skal ikke være avhengig av sprøytemidler og lignende for å bevare råvarens holdbarhet. Det er ingenting i veien for å bruke moderne utstyr i avlingen, men dyrkingen skal foregå på en økologisk måte.
Slik vet du om produktet er økologisk
Mange er kanskje forvirret om hvordan man finner ut om et produkt er økologisk eller ei, men i 2014 er det tydelige regler for hvem som kan markere sine produkter med øko-merket. Du har helt sikkert sett den grønne rundingen, som betyr at et produkt er økologisk merket. I Norge er det Debio som har enerett på å markere økologiske produkter for salg, og de gjennomfører årlig kontroller av gårder og produsenter av slike produkter. Dette gir deg som kunde en solid garanti på at produktet virkelig er økologisk.
Det er ikke bare mat økologisk mat som skal merkes som økologisk. Produsenter av tekstiler merkes også med økologi-merker, men dette går vi ikke nærmere inn på i denne artikkelen. En del av matvarene som selges i Norge er importert fra utlandet, og da må du se etter utenlandske merkinger.