Når man hører begrepet økologisk, så vil de fleste trekke tråder til økologisk mat, som er dyrket i pakt med naturen. Men økologisk omfatter så mye mer enn bare mat, og begrepet betyr egentlig at produksjonen har skjedd på en naturlig måte. Økologiske klær er derfor i vinden som aldri før – og du som ikke tenker på hvordan klærne du bruker har blitt produsert, og av hvilke materialer, burde virkelig få opp øynene nå.
Stadig mer økologiske klær
Nordmenn har blitt svært opplyste på de dårlige arbeidsforholdene som er i fabrikkene der mye av klærne som selges i norske kjeder produseres. Mange av kjedene har vært under sterk kritikk på grunn av dette, slik at økologiske klær nå blir trukket frem i lyset. Forskjellen mellom vanlige klær og økologiske klær, er først og fremst at sistnevnte er produsert av resirkulert stoff. Det vil si at brukte klær blir samlet inn, lagret og resirkulert, for å deretter bli omgjort til helt nye klær i en helt annen stil enn produktet egentlig var.
H&M er en av de store kjedene som har gått foran som leder for økologisk klær. De har i mange år hatt kasser i butikkene sine der kundene kan legge igjen sine brukte klær, og få betalt per pose de slenger i kassen. Klærne blir deretter sendt til fabrikk, og miljøet sparer mye penger. Mange typer klær blir resirkulert, men bomull og polyester er den vanligste typen stoff.
Reparere gamle klær
Er du virkelig miljøvennlig, så kaster du aldri klær. Du sender dem til resirkulering og lar noen andre få bruk for dem senere. Men kanskje er det en gammel jakke du har vanskeligheter for å kvitte deg med, selv om den er merkbart slitt. Da er ikke løsningen å skaffe seg en ny jakke, men å sende den til reparasjon. Mange firmaer driver med dette – også i Norge – slik at du i stedet for å skaffe deg en ny jakke, sparer miljøet ved å heller reparere det gamle. Dette gjelder ikke bare for klær, og er et prinsipp mange flere nordmenn bør benytte seg av.
Økologiske klær kan være noe dyrere enn «vanlige klær», rett og slett fordi det tar noe mer tid å produsere de. Dette bør derimot ikke være et problem eller en unnskyldning i Norges rikeste land. Kjøper du økologiske klær, så sørger du samtidig for å kutte ned på barnearbeid i utlandet. Prisforskjellen mellom de to typene klær er så liten at den ikke vil ha noe for ditt budsjett å si, men for et u-land vil forskjellen være enorm.