De fleste som tenker på miljøvennlig mat, vil få assosiasjoner til økologisk mat. Og det er kanskje ikke så rart, for det er denne typen mat som er mest miljøvennlig. Dette kommer av flere årsaker, som vi skal se nærmere på, men måten du handler på kan også være med på å spare miljøet. Ved å handle miljøvennlig endrer du handlerutinene dine, og må kanskje også endre hvilke produkter du går til innkjøp av, noe vi skal se nærmere på nå.
Slik handler du miljøvennlig
Mange av oss tar flere turer i butikken i løpet av en uke, og svært mange nordmenn er faktisk innom opptil flere ganger om dagen. Den største miljøsynderen her blir da transporten, som enkelt kan unngås. Ved å lage deg en matplan i starten av uken, kan du handle inn hele husholdningens matbehov på ett butikkbesøk. Du sparer energi, bensin og miljøet. Legger du handleturen til en gang du uansett er ute og kjører, så blir miljøgevinsten enda større.
Å handle miljøvennlig er bare et av tiltakene du kan gjøre for en miljøvennlig mathverdag. Det viktigste er egentlig hvilke produkter du først velger ut når du er i butikken, og der har nordmenn flest garantert behov for å endre handlerutinene sine.
Og slik skal du handle i butikken
Det er ikke til å legge skjul på – du bør velge produktene som er merket med den grønne Ø-en. Dette er økologiske matvarer, som er godkjent av kontrollorganet Debio. Ved å kjøpe slike produkter, så er du sikker på at dyrene har hatt det bra på gården, og at de ikke inneholder skadelige tilsetningsstoffer. Enten det er grønnsaker eller kjøtt, så skal du velge økologisk. Videre kan det også lønne seg å ikke bare velge kjøtt. Fisk og vegetarmat er langt mer miljøvennlig enn kjøtt, ettersom kjøttproduksjon krever både energi og kostnader.
Du er heller ikke ferdig med å være miljøvennlig bare fordi at du har gjort innkjøpene. Måten du tilbereder maten på vil også påvirke energibruken, slik at om du virkelig vil ha en miljøvennlig mathverdag, så må du også tenke på kjøkkenet. Her er det mye man kan gjøre, som å for eksempel ikke sløse med varmen. Skru av platene når det fosskoker, og bruk varmen som er igjen til noe fornuftig. Det er også viktig at platene holdes rene, samtidig som moderne stekeovner bruker langt mye mindre energi enn de gammeldagse. Her er det rom for bytting – men husk at man ikke kaster noe som fungerer.
Les også om en økologisk vin.