Oslorestauranten som for en stund siden ble tatt for matjuks, og hestekjøttskandalen for et par år siden, er klare bevis på at forbrukere ikke alltid kan stole på det som står på pakken eller menyen. En internasjonal studie viser at rundt 30% av fisk og skalldyr på verdensbasis er feilmerket, og resultater fra Marine Stewardship Councils (MSC) siste forbrukerundersøkelse viser at nesten halvparten av norske forbrukere tviler på at sjømaten de kjøper, er den som står på forpakningen. Derimot finnes det merker som kan forsikre forbrukeren at de kjøper riktig sjømat, heriblant det blå MSC-merket på sjømatprodukter. DNA-tester viser nemlig at 99% av MSC-merkede sjømatprodukter har riktig innhold i forhold til det står på pakken.
«Vi er veldig fornøyde med resultatene fra DNA-testene. Dette øker tilliten til vårt miljømerke enda mer, og bekrefter nok en gang at produkter med MSC-merket er hva de utgir seg for å være og at det kommer fra et bærekraftig fiske – bra for miljøet og bra for forbrukerne» sier Mari Nordstrøm, Markedsførings- og kommunikasjonssjef for MSC i Norge.
Jukseråvarer for å tjene penger
Man skulle tro at det var en selvfølge at innholdet i sjømatprodukter som man kjøper samsvarer med innholdsfortegnelsen, men slik er det altså ikke. En ny internasjonal akademisk studie« viser at rundt 30% av fisk og skalldyr på verdensbasis er feilmerket. I noen tilfeller er det utilsiktet, mens i andre er det bevisst byttet ut en dyrere fiskeart med en billigere. Et eksempel på det sistnevnte er hvor torsk blir byttet ut med den betydelig billigere oppdrettsarten pangasius.
«Dette med juks og feilmerking øker veldig. Det er to hovedårsaker til dette: 1- Det er større prisforskjeller på produkter som ser veldig like ut på overflaten, og dette gir insentiver til enten å direkte jukse ved å bytte ut arten med et lavprisalternativ, eller blande inn lavprisprodukter sammen med det kommuniserte høyprisproduktet. 2- Den organiserte matkriminaliteten i Europa øker stort. Ulovlig fanget sjømat går inn i den lovlige næringskjeden, og beveger seg inn i produksjonen av forfalskede varer. Økningen av matkriminaliteten skjer fordi sjansen for å blir oppdaget er liten, og dersom den skulle bli oppdaget så er straffen veldig liten.» sier Petter Olsen, seniorforsker i Nofima.
DNA-tester avslører fiskearten
MSC har nå offentliggjort resultatene fra DNA-testen som ble gjennomført av Science and Advice for Scottish Agriculture (SASA). I 2015 ble det gjort DNA-tester av 257 tilfeldig utvalgte MSC-merkede sjømatprodukter fra 16 ulike land. Dette er den femte runden med DNA-tester som har blitt gjennomført, og resultatene er de samme som tidligere år – det er svært lite feilmerking av MSC-merket sjømat. Det viser seg at 99%* av MSC-merkede produkter er korrekt merket, som betyr at beskrivelsen av fiskeartene på MSC-merkede produkter er det samme som innholdet. Kun 0,4% var feilmerket, og MSC sporet opp den feilmerkede fisken og fant ut at mistaket hadde oppstått mellom to arter av flatfisk som ligner på hverandre, og begge var MSC-sertifiserte.
I tillegg til DNA-testene, har MSC nylig gjennomført en spørreundersøkelse hvorav mer enn 16 000 forbrukere fra 21 ulike land har deltatt. Resultatene viser at mer enn halvparten (55%) av globale forbrukere er i tvil om at sjømaten de kjøper reflekterer det som står beskrevet på pakken. Omtrentlig det samme resultatet gjelder for norske forbrukere (48%), og har da en større andel som er i tvil om dette enn i Sverige, Finland, Storbritannia og Danmark. Videre ønsker over halvparten (56%) av norske forbrukere å vite at sjømaten de kjøper kan spores tilbake til en pålitelig kilde, og like mange (55%) ser på miljømerker som troverdig informasjon for hvor produktet kommer fra.
I Norge er det mer enn 260 MSC-sertifiserte sjømatprodukter tilgjengelig for forbrukere. Fiskere, produsenter, detaljhandelen og restauranter som håndterer MSC-merket sjømat må følge strenge krav for å sikre at sjømaten er sporbar og korrekt merket.
«At MSC-merkede sjømatprodukter kommer så bra ut på DNA-testene er på grunn av vår velfungerende sporbarhetsstandard som sikrer sporbarhet fra hav til tallerken. Alle som håndterer og selger MSC-sertifisert sjømat har et sporbarhetssertifiseringsnummer, og takket være dette kan man følge produktet gjennom hele forsyningskjeden, og det blir gjennomført årlige kontroller for å sikre dette» avslutter Mari Nordstrøm.