Det var en gang da man ikke bare kjøpte, brukte og kastet så fort man var lei av produktet, eller fordi det begynte å bli litt slitt. I gamle dager var ikke tilgangen på allslags produkter like stor, og man var nødt til å være miljøvennlig – enten man likte det eller ei. I en moderne periode har det vært stikk motsatt, og vi har nærmest ikke tenkt på miljøet når vi handler nye ting til hjemmet. Nå er det derimot «ut» å være et miljøsvin, slik at det eneste rette du kan gjøre er å sende brukte produkter til resirkulasjon.
I denne artikkelen skal vi derfor presentere en rekke tips og triks som kan gjøre hverdagen din mer miljøvennlig. De fleste tipsene er så enkle at de kan bli faste rutiner i hjemmet, slik at du kan legge deg med god samvittighet om kvelden over at du har gjort noe miljøvennlig hver eneste dag.
De små tingene utgjør forskjellen
Tenk for eksempel på når du klipper gresset. De fleste er nødt til å gjøre dette x antall ganger i løpet av en lang sommer, og hvis alle gressklippere i Norge blir miljøvennlige, sier det seg selv at det kan utgjøre en forskjell. Har du for eksempel en bensindrevet gressklipper, så er det bare å parkere den for godt. Bytt til en elektrisk – eller en manuell – og ha god samvittighet. Det samme gjelder når du skal grille. Kullgrillen gir mye utslipp, mens den elektriske er mest miljøvennlig. Engangsgriller er et stort problem for samfunnet, ettersom de kastes ute i naturen.
Små ting som oppvask og vasking av hendene kan også utgjøre forskjeller, dersom de gjøres miljøvennlig. Ikke kjør oppvaskmaskinen hver dag, og bruk eco-programmer dersom maskinen din har det. Ikke overdriv med bestikkbruken heller, og vask det som kan vaskes for hånd. Bruk heller ikke for mye oppvaskmiddel. Batterier er også noen miljøsvin, og du kan med fordel unngå de. Skaff deg heller oppladbare batterier, som kan vare i en årrekke. Tenk på hvor mange batterier du kaster i løpet av et år!
Rengjøring og klesvask i hjemmet kan også med fordel gjøres miljøvennlig. Du kan for eksempel alltid passe på å vaske med full maskin, og ikke overdrive temperaturen når du vasker. Også her gjelder det å være sparsom med vaskemiddelet, samtidig som sommeren er et perfekt tidspunkt for å unngå tørketrommelen. Du kan spare mye energi på dette, som i tillegg kan merkes på lommeboka. Husvasken kan også gjøres miljøvennlig. Bruk lite vaskemiddel, og erstatt støvsugeren med en fin mikrofiberklut. Den kan nemlig gjøre akkurat samme nytten, og da er det bare din energi som brukes.