Useriøs forskning i statlig regi på norsk laks
Det vakte stor oppsikt da Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) slo fast at oppdrettslaks har mindre miljøgifter enn villaksen. Nå viser det seg at det ble brukt forskjellig framgangsmåte under analysen, og at mange regner forskningen som useriøs.
Professor i toksikologi Anders Goksøyr, ved Universitetet i Bergen sier til NRK at forskere har brukt forskjellige deler av fisken for å komme frem til at oppdrettslaks har mindre miljøgift enn villaks. Se https://www.nrk.no/trondelag/brukte-ulike-deler-av-fisken-i-forskning-om-miljogift-1.13459496
Goksøyr reagerer blant annet på at det ble brukt ulike deler av fisken i analysen. – I villaksen er det brukt hel filet, mens i oppdrettslaksen er det brukt en del av fileten som kalles NQC, Norwegian quality cut.
Goksøyr reagerer også på at det ikke er oppgitt alder på fisken i undersøkelsen, da miljøgifter lagres med tiden. I tillegg viser han til han at det er brukt samleprøver av oppdrettslaksen, hvor de regner ut gjennomsnittet for fem og fem laks, mens på villaksen er det brukt enkeltprøver.
NIFES er knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet og dermed til den norske stat, som har store økonomiske interesser i å fremstille oppdrettslaks i et positivt lys.