Slik har dyrene det i økologiske landbruk

I den seneste tiden har det vært stor strid mellom det norske kontrollorganet for økologisk landbruk, Debio, og den norske dyrevernalliansen som jobber for dyrenes velferd i Norge. Sistnevnte har avsluttet alt samarbeid med Debio, fordi de mener at dyrene ikke har det godt nok på slike gårder. Tull og tøys mener Debio, som forteller at dyrene har det så optimalt som mulig. Derfor skal vi se nærmere på hvordan kyr, høns og andre dyr faktisk har det på en økologisk gård.

Regelverket støtter dyrevelferd

Den største forskjellen mellom vanlig landbruk og økologisk landbruk, er ferdselsområdet som dyrene har tilgang på. Hvis vi ser på et eksempel med høns, så markeres ofte eggekartonger i produktene at eggene kommer fra frittgående høns. Det er vel og sant det, men med frittgående så betyr det at de ikke er innelåst i et lite bur – alle hønsene er heller innelåst i et stort bur der de kan bevege seg fritt i store klynger med andre høns. I økologisk gårdsbruk vil hønsene kunne bevege seg fritt ute over store arealer, og derfor er forskjellen stor.

Det samme gjelder for dyr. Kyr har langt større tilgang til frisk luft, og går på beite store deler av året i naturlige omgivelser. Dyrevernalliansen mener at kyrne i en økologisk gårdsdrift står lenket fast i båsen sin minst like lenge som i vanlig gårdsdrift, men der mener Debio at de tar helt feil. En av grunnene til at økologisk mat er sunnere og smaker bedre, er fordi at råvarene er dyrket i naturlige omgivelser i pakt med naturen.

Samtidig er fòret til dyrene en viktig faktor. Moderne gårdsdrift går ofte ut på å produsere så mye kjøtt som mulig på kortest mulig tid – til en billigst mulig penge – slik at maten dyrene blir servert ofte er tilpasset for at de skal vokse raskere. Økologisk mat kommer fra dyr som har fått naturlig fòr, uten tilsetninger og lignende.

Luftes daglig

Et av kravene fra Debio til de som driver økologisk gårdsdrift, er at kyrene skal luftes hver eneste dag. De fleste gårdene lar kyrne gå ute hele døgnet, så lenge været tillater det. Det samme gjelder for høns, som har langt bedre levevilkår enn ved vanlig gårdsdrift. Debio påpeker at økologisk landbruk fortsatt er i utviklingsfasen, slik at det helt sikkert er tiltak som kan gjøres for å gjøre dyrenes velferd enda bedre. Men når du spiser et økologisk merket produkt, så kan du i alle fall være sikker på at dyret har hatt det bra – i pakt med naturen!

ku

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen